Geboortehuis Ernest Claes

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, verankerde bakstenen gebouwen. Twee parallelle bakstenen vleugels met ertussen gekasseid erf, woonhuis aan de straatzijde, achteraan schuur, op het erf een waterput. Beschermd als landschap sinds 17 april 1972.

Het woonhuis werd kadastraal ingetekend in 1872, met kleine uitbreidingen in 1887 en 1891. De schuur werd in 1906 geregistreerd, evenwel later nog uitgebreid.

Woonhuis van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig aan de straat), gecementeerde plint, gepikt in de rechterzijgevel en achtergevel. Steekboogvormige vensters en deur met witgeschilderde platte omlijsting, ontlastingsboog met witgeschilderde aanzet- en sluitstenen, dito lekdrempels. Rechts naast deur herdenkingsplaat geboorte Ernest Claes. Uiterst rechts rechthoekige poort. Aangepaste witgeschilderde achtergevel.

Schuurtje onder zadeldak (Vlaamse pannen) op gepikte plint. Aangepaste muuropeningen, uitgebreid naar achter.

In voortuin oude knotwilg met houten boomkapelletje.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 2, Zichem, 1872/2, 1887/2, 1891/1, 1906/3.

Auteurs: Thomas, Hans