Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken, gelegen langs het St.-Mildredaplein, op de noordelijke hoek van het kerkhof. In de kerk hangen nog twee gedenkplaten in verband met de Eerste Wereldoorlog.

Historische achtergrond

Deze gedenkzuil herdenkt de militaire en burgerlijke doden van Izenberge van de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken is van de hand van L. Tanghe uit Brugge en werd opgericht in 1921. Izenberge lag tijdens de oorlog op een tiental kilometer van het front verwijderd.

Kenmerken

Op een zwaar meerdelig, vierkantig voetstuk staat een vierkantige zuil, die naar boven toe licht versmalt en bekroond is met een geprofileerde kroonlijst en een kruis. Op de zuil: op de voorkant "1914-1918" en een reliëf met gekruiste sabel en speer, waaraan een vaandel hangt. Op de sokkel: op de voorkant "Aan onze Helden" met de namen; op de linker- en rechterkant de namen. De namen zijn niet alfabetisch gerangschikt.

Uitvoering: L. Tanghe, Brugge (gesigneerd). Hoogte: 289 centimeter, breedte: 165 centimeter, diepte: 165 centimeter.

Bron: WOI Relict (960): Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Izenberge - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele