erfgoedobject

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

bouwkundig element
ID
213253
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213253

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen op Leisele-dorp, een plein vóór het kerkhof, nabij de Izenbergestraat. 

Historische achtergrond

Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog van Leisele en dateert van 1921.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vielen op het grondgebied van Leisele, een dorp tegen de Franse grens en dus een heel eind van het front verwijderd, toch heel wat obussen. Zeven grote projectielen waren afgevuurd door de zware Duitse artillerie, die haar kanonnen had opgesteld in de bossen van Klerken. Ze waren eigenlijk voor Hondschoote bestemd. Op de lijst van de militaire doden van de Eerste Wereldoorlog staat ook Gabriel Taccoen, één van de twee vliegeniers die het dorp Leisele had. 

Kenmerken

In een met stenen omheind perk staat een vierkante zuil op een geprofileerd, vierkantig voetstuk dat bovenaan afgewerkt is met een klein driehoekig fronton, dat aan de achterzijde herhaald wordt. De verjongende zuil wordt opzij gesteund door twee halve cilinders. De top heeft een spitsboogvormige bekroning, op de vier hoeken met acanthusbladeren versierd en een kruis in het midden. Vooraan tegen het voetstuk is een hardstenen gedenkplaat geplaatst. Op de gedenkzuil: bovenaan "1914-1918", de namen met sterfdatum en -plaats, chronologisch gerangschikt, onderaan: "Hulde aan onze gesneuvelden". Op het voetstuk: onderaan in vlakreliëf een compositie met oorlogstrofeeën (helm, oorlogskruis, gekruist geweer en sabel, eiken- en palmtakken). Op de gedenkplaat "Gesneuvelden 1940-45", de namen, en één "burgerlijk slachtoffer".

Hoogte: 373 centimeter, breedte: 120 centimeter, diepte: 171 centimeter.

Uitvoering: 1921 (gedateerd).

  • DEN BAES J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, s.l.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (962): Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Leisele - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213253 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.