Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Obelisk militaire doden

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Vinkem

Gelegen op de zuidelijke hoek van het kerkhof.

Historische achtergrond

Deze obelisk herinnert aan de militaire doden van Vinkem uit de Eerste Wereldoorlog, en aan één militaire dode uit de Tweede Wereldoorlog. Eén van de namen op dit gedenkteken is die van Remi Sampers. Hij ligt tevens begraven op het kerkhof van Vinkem. Hij werd geboren in Vinkem en was soldaat bij de 10de Compagnie van het 9de Linieregiment (3de Legerafdeling). Hij sneuvelde op 16 oktober 1918 te Bavikhove, met het Eindoffensief, en werd op 19 oktober begraven op het gemeentelijk kerkhof van Sint-Eloois-Winkel. Vermoedelijk werd hij dan later door zijn familie naar het kerkhof van zijn geboortedorp gerepatrieerd.

Kenmerken

In een bloemperk met hardstenen omheining staat een vierkante obelisk op een sterk geprofileerde sokkel. De obelisk is bovenaan versierd met twee doorlopende groeven. Op de zuil: op de voorkant kruis in holreliëf, in het midden de namen, niet alfabetisch gerangschikt en "R.I.P.", onderaan "Aan onze Helden Gesneuveld Voor 't Vaderland 1914-1918"; op de linkerkant "1940-1945" met de naam. Uitgehouwen en wit beschilderde letters. Uitvoering: A. Hosten Vladsloo (moeilijk leesbaar). Hoogte: 267 centimeter, breedte: 100 centimeter, diepte: 100 centimeter.

• DEN BAES J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, s.l.
  • In Flanders Fields Museum (Ieper), Database Doden uit het Belgische Leger [online], http://www.inflandersfields.be (geraadpleegd in 2005).

Bron: WOI Relict (996): Obelisk militaire doden (Vinkem - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele