Ypres Town Cemetery Extension

Beschrijving

Brits militair ereperk, dat paalt aan de gemeentelijke begraafplaats waar eveneens doden van de Commonwealth begraven liggen (Ypres Town Cemetery) te bereiken via een pad naast Zonnebeekseweg nr. 6, op ongeveer 750 meter ten noordoosten van het centrum van Ieper.

De Extension werd gebruikt vanaf oktober 1914 tot april 1915, behalve twee bijzettingen die nog in 1918 volgden. Deze graven liggen verspreid over perk I. Na de wapenstilstand werden 367 graven in perk I en perk II toegevoegd, afkomstig van kleinere begraafplaatsen en geïsoleerde graven uit de slagvelden ten oosten en noordoosten van Ieper. De volgende begraafplaatsen werden ontruimd en naar hier overgebracht:

• DRAGOON FARM CEMETERY (Ieper): deze begraafplaats lag circa 275 meter ten zuiden van de Potyze. In juni en juli 1917 werden er 24 militairen uit het Verenigd Koninkrijk begraven. 20 ervan behoorden tot de "11th Argyll and Sutherland Highlanders" die sneuvelden op 10 juli 1917.
  • LA PREMIERE BORNE (Ieper): dit was een groepje van 20 graven van militairen uit het Verenigd Koninkrijk achter een schuurtje ten zuiden van de Meenseweg.
  • YPRES BENEDICTINE CONVENT GROUNDS (Ieper): deze begraafplaats in de Aalmoezeniersstraat bevatte 10 militairen uit het Verenigd Koninkrijk waarvan er 4 bijgezet werden in de "Extension" en 6 in "Ypres Reservoir Cemetery". Deze stierven allen tussen juli en september 1915 Onder de doden bevindt zich Lord Charles Sackville Pelham Worsley, zoon van de "Earl" (graaf) van Yarborough en officier bij de "Royal Horse Guards". Hij werd gedood tijdens de verdediging van Zandvoorde op 30 oktober 1914. Zijn lichaam werd door de Duitsers begraven, maar nadien overgebracht naar hier. Het gedenkteken voor de "Household Cavalry" (Zandvoorde) is opgericht op de plaats waar zijn lichaam gevonden werd. Er liggen eveneens 43 doden uit de Tweede Wereldoorlog.

Kenmerken

Ypres Town Cemetery Extension is een langwerpig, rechthoekig ereperk met een oppervlakte van circa 2.725 vierkante meter, ontworpen door Reginald Blomfield, met medewerking van W.C. Von Berg. De toegang bestaat uit een pad uit witte tegels, dat leidt naar een meerledig smeedijzeren hek, vastgehecht aan twee witstenen zuilen met de jaartallen "1914-1918" en "1939-1945". Bij de toegang bevinden zich de drie landplaten op afzonderlijke stenen, de metalen informatieplaat en een registerkastje. De begraafplaats wordt deels omheind door een haag, deels door een muur uit ruwe natuursteen, afgedekt met witsteen. Op de begraafplaats staat achteraan (zuiden) een 'Cross of Sacrifice' (type A) en tegen de oostelijke muur een 'Stone of Remembrance'. Volgens het huidige register liggen er op 'Ypres Town Cemetery Extension' 600 doden uit de Eerste Wereldoorlog en 43 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Wat de Eerste Wereldoorlog betreft, gaat het om 568 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 137 niet geïdentificeerd konden worden), 13 Australiërs, 15 Canadezen, 1 Indiër, 1 Zuid-Afrikaan en twee onbekende Duitsers. Wat de Tweede Wereldoorlog betreft, liggen er 42 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 13 onbekenden) en 1 Canadees. Zestien Britten, waarvan aangenomen wordt dat ze zich onder de onbekenden bevinden, worden herdacht met een 'special memorial'.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: WOI Relict (1441): Ypres Town Cemetery Extension (Ieper - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore