Twee mitrailleurposten type Moir

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 2 Moir Pillboxes

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Vestingen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vestingen Ieper

Beschrijving

Gelegen op de vestingen, in de zuidwestelijke hoek ter hoogte van en ten zuiden van het Kruitmagazijn, op circa 500 meter ten zuidwesten van de Grote Markt van Ieper. Te bereiken via de Esplanade. De twee constructies staan op een afstand van circa 40 meter van mekaar.

Historische achtergrond

Twee mitrailleurposten, die aan de hand van geprefabriceerde betonnen elementen snel in elkaar geplaatst konden worden. Ontwerper was Sir Ernest Moir van het Britse ministerie van munitie.

Een constructie bestond uit een cirkelvormige betonnen muur, waarop een stalen koepel werd geplaatst, waaraan een stalen ring en mitrailleur opgehangen werden, die konden ronddraaien. De constructie kon betreden worden via een onderaardse gang en deuropening.

Winston Churchill, de toenmalige minister van munitie, was danig onder de indruk van deze constructie, dat hij er prompt 500 liet bestellen.

De twee Moir pill boxes op de vestingen in Ieper werden opgetrokken door de 208th Field Company Royal Engineers, ten behoeve van de 34ste divisie.

Kenmerken

Twee gelijkaardige cirkelvormige, halfondergrondse betonnen constructies, met een diameter van circa 220 centimeter. De constructies steken nu nog circa 130 boven het begane pad uit. Het onderste gedeelte bestaat telkens uit betonstenen, die een aangepaste, gebogen vorm hebben, zodat ze gemakkelijk in mekaar passen. Ze hebben een dikte van circa 20 centimeter (= dikte muur). Daarboven, met een tussenruimte van circa 25 centimeter, is een koepel bevestigd. Deze koepel bestaat uit een stalen plaat, leunend op een stalen draagstel, waarboven beton gegoten werd. Aan de oostkant steekt onderaan telkens een deuropening van circa 45 centimeter breed.

• OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the western front. A guide to the design, construction and use of concrete pill-boxes 1914-1918, London.

Bron: WOI Relict (1450): 2 Moir Pillboxes (Ieper - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Aanvullende informatie

De twee Moir Pill Boxes op de vestingen van Ieper werden begin augustus 1918 op de vestingen geplaatst door manschappen van de 208th en 57th Field Companies Royal Engineers, met de hulp van vier mannen van de 105th Regiment, American Engineers. De werkzaamheden werden 's nachts uitgevoerd, aangezien de vestingen door de Duitsers nauwgezet in de gaten werden gehouden. Vanaf deze mitrailleurposten kon het zuiden van de stad verdedigd worden.

• OLDHAM P. 2014: Armageddon’s Walls. British pill boxes 1914-1918, Barnsley, 226-227.