Geallieerde militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker

• is aangeduid als beschermd monument Geallieerde bunker

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel Beauvoorde: omgeving

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen militaire constructie in weide net ten noorden van het kasteeldomein van Beauvoorde, langs de Kasteeldreef.

Historische beschrijving

Geallieerde betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken bij het kasteeldomein Merghelynck. Dit kasteel biedt tijdens de oorlog onderdak aan belangrijke hoofdkwartieren, later aan het Ministerie van Oorlog.

De dorpen Wulveringem en Vinkem, in 1970 gefusioneerd tot Beauvoorde, liggen tijdens de Eerste Wereldoorlog in het geallieerde hinterland, achter de tweede Belgische verdedigingspositie, op relatief veilige afstand van het front. In en rond de dorpen vinden er zeer drukke militaire activiteiten plaats.

In en rond Wulveringem zelf worden tijdens de oorlogsjaren talrijke militairen ingekwartierd. Op een kaart van 5 februari 1918 wordt in het dorp Wulveringem het Camp Reine Elisabeth gesitueerd, zoals het kantonnement hier wordt genoemd. De gemeenteschool wordt begin 1915 ingericht als medische post. De cartografische en fotografische dienst van het leger wordt ondergebracht in huis Lebleu (huidig Gouden Hoofdstraat 62). In deze omgeving staat tijdens de oorlog ook (tijdelijk) Britse zware artillerie opgesteld. Deze mannen zouden naar verluidt ook parades houden op het marktplein van Wulveringem.

Het kasteel Merghelynck wordt vanaf eind november 1914 ingericht als Etat-Major, een hoofdkwartier voor een Belgische legerdivisie. Het kasteel blijft evenwel een groot deel van de oorlog bewoond door de familie Merghelynck. De belangrijkste schatten uit het kasteel Merghelynck worden – samen met de kerkschatten – begin december 1914 in veiligheid gebracht naar Frankrijk.

Wellicht wordt het kasteel vanaf december 1914 onafgebroken door de militaire legerleiding gebruikt. Op een plannetje van de Eerste Legerdivisie d.d. 13/2/1916 staat nog steeds “E.M.” (Etat-Major) gemarkeerd ter hoogte van het kasteel. Wanneer prinses Marie-Josée op 24 augustus 1916 in Wulveringem wordt gevormd, bezoekt ze het kasteel, een gebeuren dat gefotografeerd is. Op een foto blijkt dat er bij de ijzeren toegangspoorten wachthokjes met schildwachten staan, wat eveneens wijst op militaire aanwezigheid.

In maart 1918, wanneer Veurne geteisterd wordt door vijandelijke bombardementen, wordt het ministerie van Oorlog uit het kasteel Bernier weggehaald en overgebracht naar het kasteel Merghelynck te Wulveringem.

Gezien de nabijheid lijkt het goed mogelijk dat de militaire constructie opgetrokken is in functie van de militaire aanwezigheid in het kasteel. Anderzijds kan de constructie ook opgetrokken zijn in functie van de inkwartieringen in het dorp. Of het nu om een Belgische al dan niet Britse constructie gaat, is niet geweten.

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse militaire constructie. De betonnen constructie is gegoten op metalen golfplaten met een brede golving, die aan de binnenzijde nog aanwezig zijn en bovenaan aan elkaar vastgeklonken zijn. Aan de buitenzijde werden zandzakjes ter bekisting gebruikt, getuige hiervan de talrijke afdrukken in het beton.

Toegang aan de zuidwestelijke zijde. De noordoostelijke binnenwand is tegen een houten bekisting gegoten. Centraal bovenaan deze muur zit een kleine, vierkante opening.

• KONINKLIJK LEGERMUSEUM, Fonds Eerste Legerafdeling, nr. 425/51, 2me DIVISION D’ARMEE, ETAT-MAJOR, brief (nr. 71, III) met bijhorend plannetje met kantonnementen te Wulveringem, d.d. 13/2/1916.
  • AMEEUW J. 2002-2004: Beauvoorde tijdens de Eerste Wereldoorlog, De Beauvoordse Dorpsgazette, XX.3, XX.4, XXI.1, XXI.2, XXI.3, XXI.4, XXII.2
  • BULCKAERT J., DESREUMAUX J. (bewerking) 2008: Mijn herdenkingen van den Oorlog 1914-1918. Jules Bulckaert, Ieper.
  • DEN BAES, J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, Koksijde.
  • MEULEMANS G. 2003: De werking van de post te Houtem tijdens W.O. I, WEFIS Studie, nr. 98.
  • Informatie verstrekt door J. Ameeuw, 10/8/2010.
  • Informatie verstrekt door W. Wackenier, 12/4/2011.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen 4.001/38025/104.1, Geallieerde militaire post (WO I) bij Kasteelpark Beauvoorde (DECOODT H., 2012)
Auteurs: Decoodt, Hannelore