Duitse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Betonconstructie

Beschrijving

Halfondergrondse, vrijstaande betonnen constructie aan de oostelijke zijde van het Groenenburgbos, vlakbij het kruispunt van de Kranenbrugstraat met de Passendaleveldstraat. De omgeving is licht heuvelachtig en bestaat uit bos en landelijk gebied.

Gezien het gebruik van golfplaten met een fijne, diepe golving en het gebruik van betonblokken, gaat het om een Duitse bunker. De schuine vierkante opening fungeerde wellicht als opening waarlangs vuurpijlen afgeschoten konden worden, om signalen te kunnen doorsturen naar de achterliggende troepen.

De constructie ligt aan de rand van het Groenenburgbos, dat op de Britse stafkaarten aangeduid stond als Shrewsbury Forest. In de omgeving van deze constructie waren stellingen uitgebouwd, die op de Britse stafkaarten met namen als Java Drive en Java Avenue bedacht werden.

Kenmerken

Halfondergrondse, rechthoekige betonnen constructie van circa 900 centimeter lang en 460 centimeter breed, met aan de zuidelijke zijde een bijkomend toegangsgedeelte. De constructie is deels gegoten, deels opgebouwd met betonblokken en heeft een gebogen dak. Aan de noordelijke zijde zit een opening van circa 40 centimeter lang, 25 centimeter breed en 100 centimeter diep.

Aan de zuidelijke zijde is er een sas met toegang en vensteropening. Aan oostelijke zijde een vierkante opening (lengte: 53 centimeter, breedte: 53 centimeter en diepte: 100 centimeter) dat schuin naar boven gericht is. Aan de westelijke zijde zijn diverse inslagen te zien. Her en der zijn er nethaken te bespeuren. Binnenin is er één ruimte, met een plafond bestaande uit golfplaten, met een fijne, diepe golving, die nog steeds aanwezig zijn.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Britse militaire stafkaart Zillebeke, 28 NW4 & NE3 / 5a, 01/04/1917.

Bron: WOI Relict (1119): Betonconstructie Kranenbrugstraat (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele