Duitse mortierstelling Valeyebosch

Beschrijving

In het Groenenburgbos, op zo'n kilometer ten westen van Hill 60 zijn diverse betonnen militaire posten en restanten aanwezig. Aan de noordwestelijke rand van het bos (Valeyebosch) zijn er drie betonnen schuilplaatsen (zie ook Valeyebosch 1, Valeyebosch 2 en Valeyebosch 4) en restanten van de hier beschreven mortierstelling terug te vinden, gelegen in een beekvallei.

Historische achtergrond

Het zou gaan om een Duitse mortierstelling, waarvan de betonnen schietstand is uitgegraven.

Het Groenenburgbos maakte deel uit van Shrewsbury Forest. In het noordwestelijk deel van het bos waren Duitse stellingen aanwezig, die door de Britten met namen als Illusive en Illiad bedacht werden. De voltreffers die diverse constructie te verwerken kregen, zouden het gevolg zijn van de gevechten in 1917.

Kenmerken

Constructie, grotendeels opgetrokken uit kleine betonblokken (met twee gaten) aan beekje, tegen flank aangebouwd. De constructie bestaat in feite uit vier muren in een rechthoek geplaatst (binnenmaten zijn circa 420 op 320 centimeter), zonder dak. Middenin is een rechthoekige put. Tegen de beek (zuidoostelijke zijde) is een deuropening, met hengsels en diverse uitsparingen. Tegenover deze opening, aan de andere kant van de beek, zijn nog trapjes te zien. Vermoedelijk zijn hier ook nog restanten van een houten loopbrug over de beek. Er zijn diverse inscripties op de betonblokken terug te vinden, die echter moeilijk te lezen zijn (voornamelijk cijfers). Links en rechts is de beekoever versterkt.

• COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Zillebeke, 28 NW4 & NE3, 5a, 01/04/1917.

Bron: WOI Relict (1321): Duitse mortierstelling Valeyebosch (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore