Betonnen militaire post Vierlingen 7

Beschrijving

Bijna volledig ondergrondse constructie, in het bos op circa 50 meters ten zuidwesten van de mijnkrater Caterpillar gelegen. De Caterpillar, dat deel uitmaakt van het provinciaal domein De Vierlingen ligt net ten zuiden van de beschermde oorlogssite Hill 60. De spoorlijn Ieper-Komen loopt tussen beide sites door. Rond de Caterpillar zijn meerdere betonnen verdedigingswerken uit de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.

Historische Achtergrond

Duits betonnen verdedigingswerk uit de Eerste Wereldoorlog, nabij de Caterpillar. De Caterpillar is een mijnkrater die ontstaan is ten gevolge van de Mijnenslag van 7 juni 1917. De geallieerden hanteerden de naam Caterpillar ("rups") voor de kronkelende ophoging, die ontstaan was bij het uitgraven van de spoorwegbedding Ieper-Komen. De omgeving van de Caterpillar, met de vlakbij gelegen beruchte Hill 60, is een plek dat tijdens de oorlog heel sterk bevochten is. Ter hoogte van deze constructie liep tot aan de Mijnenslag van 7 juni 1917 de eerste lijn van de eerste Duitse linie.

Kenmerken

Kleine betonnen constructie met rechthoekige plattegrond. De constructie is bijna volledig ondergronds gelegen. Het beton is aan buiten- en binnenzijde grotendeels tegen een houten bekisting gegoten, behalve aan de noordwestelijke buitenzijde, waar het betonnen oppervlak onregelmatig is. Onder meer bij de toegang zijn uitsparingen in het beton bewaard gebleven. Het dak is deels vernield. Toegang aan noordoostelijke zijde. In de zuidelijke hoek is een tweede opening zichtbaar.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Zillebeke, 28 NW4 & NE3, 5a, 01/04/1917.
  • Informatie verstrekt door Hugh Shipman, Zillebeke (2010).

Bron: WOI Relict (2183): Duitse betonnen verdedigingsconstructie Vierlingen 7 (Zillebeke - WOI)