Betonnen militaire post 2 Twaalfgemeten

Beschrijving

Middenin het 'Twaalfgemeten'-bos, dat een onderdeel vormt van het bos 'Papenelst' zijn er minimum twee betonnen constructies bewaard tegen de noordelijke helling, terwijl in hun omgeving nog betonnen brokstukken terug te vinden zijn. Twaalfgemeten bevindt zich ten oosten van de Vierlingen, ten zuidwesten van 'Klein Zillebeke', op circa 900 meter ten zuidoosten van Hill 60. Te bereiken via een wandelpad vanaf de Wervikstraat.

Vermoedelijk betreft het Duitse constructies, die deel uitmaakten van een stelling, die op Britse militaire stafkaarten aangeduid stonden met Impartial Trench. Op Duitse stafkaarten staat deze stelling aangeduid met Knüppeldamm Stellung. De functie van deze constructies is onbekend.

Kenmerken

Vrij grote, bovengrondse en (nu) bijna volledig overgroeide betonnen constructie gebouwd tegen een helling in het bos. De constructie meet circa 1300 centimeter lang en 800 centimeter breed. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn ronde wapeningsijzers te zien. Het dak is vlak en aan de zijkanten afgeschuind. Aan de zuidoostelijke zijde zijn er vermoedelijk twee deur- en twee vensteropeningen, evenals enkele ronde gaatjes. Eén vensteropening loopt schuin naar beneden en is vierkant (opening voor optische signalen?). Deze muur is 80 centimeter dik. Aan de zuidwestelijke zijde is eveneens een deuropening.

Binnenin bestaat de constructie vermoedelijk uit drie ruimtes, die uitgeven op een gang (110 centimeter breed). Er zijn in ieder geval drie deuropeningen in de gang te zien. Het plafond van minimum twee ruimtes (circa 300 op 300 centimeter) bestaat uit gebogen golfplaten (met fijne, diepe golvingen). Het dak boven de meest linkse ruimte is voor een groot deel vernield. Bovenaan, tegen het plafond van de verste muur, zijn telkens drie ronde openingen te zien. Nabij de meest linkse ruimte is een kleine, ronde, metalen buis te zien. De deuropeningen bevatten telkens enkele uitsparingen, waarin soms houten planken aanwezig zijn.

In de onmiddellijke omgeving zijn nog talrijke brokstukken terug te vinden.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Zillebeke, 28NW4 & NE3, 5a, 1/4/1917.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Batteriekarte Wytschatebogen, 1/20.000, 2/6/1917.

Bron: WOI Relict (1356): Betonnen constructie Twaalfgemeten II (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele