erfgoedobject

Restanten militaire post I oorlogslandschap Palingbeek

bouwkundig element
ID
213609
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213609

Juridische gevolgen

Beschrijving

In een authentiek stukje oorlogslandschap, ten noorden van de kanaalbedding Ieper-Komen en ten oosten van de horecazaak en van The Bluff, zijn restanten van twee betonconstructies, circa 100 meter van mekaar verwijderd. In de omgeving liggen nog heel wat brokstukken van betonnen constructies verspreid. Het oorlogslandschap maakt deel uit van de opgehoopte oevers, die ontstaan zijn bij het uitgraven van het kanaal. De omgeving is voornamelijk bebost en heuvelachtig.

Historische achtergrond

Het is niet geweten wie deze constructie gebouwd heeft, noch waarvoor ze diende. De oorlogslandschappen ten oosten van The Bluff zijn op Britse militaire stafkaarten aangeduid met The Triangular Bluff, Canal Dugouts en Buffs Bank. In de omgeving werden talrijke versterkingen, waaronder loopgravenstelsels en betonnen constructies opgetrokken. Dit gebied veranderde tijdens de oorlog herhaaldelijk van bezetter.

Kenmerken

Restanten van een betonnen constructie, ingebouwd tegen heuvelflank (noordkant). Er zijn heel wat ronde, duimdikke wapeningsijzers zichtbaar. Vermoedelijk werden de buitenmuren eerst uitgegraven en vervolgens volgestort met beton. Er is een deel van een binnenmuur te zien, die de constructie vermoedelijk in twee ruimtes verdeelde. Verder zijn er ook nog uitsparingen te zien.

  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Wytschaete, 28SW2, 7c, 10/3/1918.

Bron: WOI Relict (1027): Betonrestant I oorlogslandschap Palingbeek (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Oorlogslandschap Palingbeek

  • Is gerelateerd aan
    Restanten militaire post II oorlogslandschap Palingbeek

  • Is deel van
    Zillebeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Restanten militaire post I oorlogslandschap Palingbeek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213609 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.