Restanten betonnen militaire posten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 3 betonconstructies

Beschrijving

In het bewaarde oorlogslandschap ten noorden van het Bijlanderpad en de kanaalbedding Ieper-Komen, ten oosten van The Bluff en de horecazaak Palingbeek zijn nog diverse betonnen constructie of sporen ervan terug te vinden. Vlak tegen de zuidelijke rand van het speelplein zijn minimum drie betonnen constructie te ontwaren. De beboste omgeving ligt bezaaid met betonnen brokstukken.

Historische achtergrond

De oorlogslandschappen ten oosten van The Bluff zijn op Britse loopgravenkaarten terug te vinden als The Triangular Bluff, de Canal Dugouts en Buffs Bank. In de omgeving werden talrijke versterkingen, waaronder loopgravenstelsels en betonnen militaire posten opgetrokken. Dit gebied veranderde tijdens de oorlog herhaaldelijk van bezetter.

Onder de bewaarde restanten is er vermoedelijk één mitrailleurpost (de grootste constructie), van de andere constructies kon de functie niet achterhaald worden.

Kenmerken

Restanten van diverse betonnen constructies in een bewaard oorlogslandschap. De omgeving ligt bezaaid met betonnen brokstukken. Er konden minimum drie constructies onderscheiden worden.

De grootste betonnen constructie, vlak tegen de rand van het bos, heeft vrij dunne muren (minder dan 50 centimeter dikte) en er zijn sporen van een dun dak. Het beton, gewapend met ronde ijzers, is grotendeels gegoten tegen een houten bekisting hoewel hier en daar indrukken van zandzakjes te zien zijn. Er zijn sporen van wat vermoedelijk een schietgat was, aan de zuidwestelijke zijde. Aan de oostelijke zijde stak een deuropening, waar nog steeds uitsparingen voor een vergrendelingssysteem te zien zijn.

Op nog geen tien meter afstand liggen er restanten van een kleinere, halfondergrondse constructie (circa 200 op 250 centimeter groot), waarbij het beton gegoten werd tegen een houten bekisting. De muren zijn heel dun, evenals de restanten van een dak. De toegang zat vermoedelijk aan de zuidoostelijke zijde.

Op zo'n 30 meter ten zuidwesten zijn er restanten van een derde, weggezakte betonnen constructie, met dak.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Wytschaete, 28SW2, 7c, 10/3/1918.

Bron: WOI Relict (1084): 3 betonconstructies nabij speelplein Palingbeek (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore