Betonnen militaire post Vierlingen 1

Beschrijving

Nagenoeg volledig ondergrondse betonnen constructie gelegen in het zuidelijk deel van het provinciaal bos Vierlingen, tegen de flank van een kleine helling naar een beek. Gelegen op circa 800 meter ten zuiden van de Caterpillar-mijnkrater, op ongeveer twee kilometer ten zuiden van het dorp Zillebeke.

Battle Wood, zoals de Britten het bos aanduidden op hun militaire stafkaarten, was een groot deel van de oorlog in handen van de Duitsers. Deze hadden hier heel wat steunpunten (Stützpunkte) uitgebouwd. Hier betreft het hoogstwaarschijnlijk een Duitse schuilplaats.

Kenmerken

Nagenoeg volledig ondergrondse constructie met rechthoekig grondplan (circa 470 centimeter lange en 410 centimeter breed). Het beton is tegen een houten bekisting gegoten. Het dak is vlak en zo'n 90 centimeter dik.

Aan de zuidelijke zijde zit een deuropening, die bovenaan afgeschuind is en die 70 centimeter breed en 95 centimeter diep is (= dikte van de muur). Binnenin is het plafond vermoedelijk verstevigd met stalen balken. De effen muren zijn witgekalkt.

• CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Hill 60, Slagveld België 2, Erpe.

Bron: WOI Relict (2077): Betonconstructie 1 Vierlingen (Zillebeke - WOI)