Betonnen militaire post Vierlingen 2

Beschrijving

Nagenoeg volledig ondergrondse betonnen constructie, gelegen in het provinciaal bos Vierlingen, meer bepaald aan de rand van een dennenbosje op circa 100 meter ten zuiden van de mijnkrater Caterpillar, op circa 1500 meter ten zuiden van Zillebeke-dorp. De omgeving is licht heuvelachtig.

Battle Wood, zoals de Britten het bos aanduidden op hun militaire stafkaarten, was een groot deel van de oorlog in handen van de Duitsers. Deze hadden hier heel wat steunpunten (Stützpunkte) uitgebouwd. Hier betreft het hoogstwaarschijnlijk een Duitse schuilplaats.

Kenmerken

Rechthoekige betonnen constructie (circa 490 centimeter lang en 410 centimeter breed), met nagenoeg plat dak dat zo'n 35 à 50 centimeter boven de grond uitsteekt. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de noordwestelijke zijde, waar het dak beschadigd is, zijn ronde wapeningsijzers zichtbaar. Aan de zuidelijke zijde zit een deuropening van circa 85 centimeter breed, dat bovenaan afgeschuind is. Binnenin zijn houten en stalen balken te zien.

• CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Hill 60, Slagveld België 2, Erpe.

Bron: WOI Relict (2078): Betonconstructie 2 Vierlingen (Zillebeke - WOI)