Restanten militaire post Zwarte Leen 5

Beschrijving

In de noordoostelijke hoek van het provinciaal bos Zwarte Leen zijn tegen de bosrand (restanten van) minimum negen betonnen constructies aanwezig, waaronder twee intacte ondergrondse schuilplaatsen (Zwarte Leen 6 en Zwarte Leen 9). De constructies bevinden zich op 100 meter ten westen van de huidige Kemphofhoeve in heuvelachtig gebied, op de westelijke helling van de voormalige Mount Sorrel. Hill 60 ligt op zo'n 700 meter ten zuidwesten van deze relicten.

Deze betonnen constructies maakten deel uit van een Duitse stelling die zich een groot deel van de oorlog vlak tegen de frontlijn bevond. Hier liepen de Duitse stellingen die op Britse kaarten met de naam Immediate TrenchImage Trench en Image Row bedacht werden, ten westen van de beruchte helling Mount Sorrel.

De meeste restanten bevinden zich halfondergronds. Hun resterende muren steken maximaal één meter boven de grond uit, maar de meeste constructies zitten dieper in de grond. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Mogelijk had een deel van de betonnen constructies geen dak en ging het met andere woorden om open constructies.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Zillebeke, 28NW4 & NE3, 5a, 1/4/1917.

Bron: WOI Relict (1505): Betonconstructie Zwarte Leen 5 (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore