Villa Muller naar ontwerp van Marcel Spittael

Beschrijving

Monumentale villa in nieuwe zakelijkheid gelegen te midden van een omhaagde tuin op een hoekperceel tussen de Beukenlaan en de Haagdoornlaan in de wijk Middenhut. In 1938 ontworpen door Brussels architect Marcel Spittael in opdracht van A. Muller.

Volgens de bouwplannen lag op de benedenverdieping de living met halfronde loggia achteraan links van de inkomhal met 'grand escalier' en vestibule en rechts de eetkamer met aansluitend 'office'. Rechts van de eetkamer waren verschillende dienstvertrekken gegroepeerd, onder meer de keuken en de wasplaats. Ook de diensttrap bevond zich hier. De achtergevel geeft uit op een vijver.

Hoofdvolume van twee bouwlagen onder plat dak, met hoger opgetrokken westvleugel van drie bouwlagen, het geheel uitgevoerd in geelbruine baksteen met dudokvoeg. Onregelmatige travee-indeling. Strakke, zakelijke vormgeving met kenmerkende verspringende volumes. Inkompartij geaccentueerd door een halfronde erker op pilotis, op de verdieping voorzien van een venster met gebogen glas en fijne horizontale roedeverdeling. Doorgetrokken lateien in witte natuursteen boven de rechthoekige muuropeningen zorgen voor een horizontaliserend effect. Typerende vlaggenmast aan de oostgevel. Vooruitspringende dubbele garage uit de bouwperiode, voorzien van een bandvenster met fijne roedeverdeling, ten westen aansluitend aan het hoofdvolume.

Binnen het patrimonium van de gemeente is dit een zeldzaam, grootschalig en verzorgd uitgewerkt voorbeeld van baksteenarchitectuur uit het interbellum. Dit 'maison-palais', een toonbeeld van art deco en modernisme, zou naar verluidt ook qua interieur gaaf bewaard zijn.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 12.04.38.
  • Informatie van Tom Verhofstadt, per mail van 9 september 2015.

Auteurs: De Houwer, Veerle

Aanvullende informatie

Over de villa verschijnt op 21 september 2015 een monografie bij de Archives d'Architecture Moderne.