Hoeve Molenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Molenhof

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Molenhof" zie naambord "'T MOLENHOF 1720", gelegen op spievormig stuk grond bij het kruispunt van de Dorpsstraat met de Sluizenstraat. De huidige naam dateert van 1947 en verwijst naar de voorheen tegenover de hoeve gelegen dorpsmolen aan de oostzijde van de Sluizenstraat. De molen, zogenaamd "De Pontelynghe" werd opgetrokken in 1704 en afgebroken in 1932. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt de hoeve afgebeeld met drie parallelle volumes. In de Atlas der Buurtwegen (1844) worden een groot en een klein volume weergegeven.

Schuin op de weg georiënteerd woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde lijstgevel waarin muuropeningen gevat in een geprofileerde omlijsting (op de benedenverdieping van de bovenlichten) voorzien van een diamantkopvormige sluitsteen. Doorgetrokken onderdorpels van de bovenverdieping. Vergroot venster op de benedenverdieping. Vernieuwd houtwerk. Plint met rotsimitatie. Nieuwe gootlijst. Aanbouw achter getrapt aflopende gevel. Afgescheiden van de straat door een buisleuning tussen baksteenpijlers.

Aanbouw van landgebouw ten oosten. Gele baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oostelijke zijgevel met ingewerkte jaarsteen "1858" en naambord "'T MOLENHOF". Getoogde poortopening met dubbele houten poort voorzien van klinket. Vernieuwde voorgevel uit gele baksteen met stalvensters, –deuren en laadluik.

Nutsgebouw onder schilddak in Vlaamse pannen. Witgeschilderd bepleisterd volume afgeboord door een muizentandfries in baksteen, gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien met bewaard houtwerk.

• ROTSAERT D., Toponymisch glossarium van Bredene. Van Aalstraat tot Zwin, in Bredeniana. Jubileumboek 900 jaar Bredene, Bredene, 1988, p. 69-86.
  • VANDE CASTEELE L., Bredene dorp vroeger bekeken, Bredene, 2006, p. 94.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien