Kapel met klaslokalen

Beschrijving

Parochiaal centrum, gaat terug op het eerste bedehuis van Bredene-Duinen, in 1925 gebouwd en in 1926 in gebruik genomen. De bovenverdieping werd ingericht met klaslokalen.

Oorspronkelijk langwerpig, eclectisch gebouw van twee bouwlagen, met kapel/ klassenvleugel en aansluitend zusterhuis respectievelijk uitgevend in de Hendrik Conscience- en de Peter Benoitlaan, naar ontwerp van Oostends architect van 1925. Geknikt schilddak (leien, nok loodrecht op de straat).

Bakstenen gevel van drie traveeën met aanpalend torenvolume. Rondbogige en drielobbige per twee gekoppelde vensters, drielichten in de hoger opgetrokken puntgevel met vakwerkimitatie in de top. Twee flankerende dakvensters. Nieuwe gootlijsten. Recente eenlaagse aanbouw. Torenrisaliet van twee bouwlagen op vierkante plattegrond, bekroond door kantelen, poortuitbouw onder lessenaarsdak. Gebruik van natuursteen voor onder meer de venster- en poortomlijstingen, topgevel, hoekkettingen en consoles. Breukstenen plint. Steunberen op de hoeken. De torenspits is verdwenen.

• Bredene in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, foto 56.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien