Casterhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Casterhoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Casterhoeve", naar de bouwer, die de hoeve in 1865 optrok, doch oudere inplanting. Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig geplaveid erf. Oorspronkelijk liep de openbare weg over het erf doorheen de hoeve, doch is thans omgelegd.

Ten westen van het erf, korfboogvormige bakstenen inrijpoort onder zadelvormige afdekking en geflankeerd door uitspringende bakstenen posten.

Ten noorden, boerenburgerhuis van het dubbelhuistype. Gevels van drie traveeën en twee bouwlagen, bekroond met een holronde baksteenlijst en gevat tussen van vlechtingen voorziene zijgevels. Gedateerd door jaarankers op de rechtse zijgevel en op de deurlatei: PC 1865 JMC. Rechthoekige vensters, oorspronkelijk beluikt, met kalkstenen lateien en lekdrempels. Rechthoekige deur in vlakke kalkstenen omlijsting met neoclassicistische inslag, voorzien van druiplijst en neuten; bovenlicht met ijzeren tracering.

Links, aanleunende stal en dwarsschuur. Bolronde baksteenlijst als bekroning van de voorgevel, een baksteenfries voor de achtergevel. Twee korfboogpoorten, waarvan de rechtse verbouwd is; voorts enkele vensters. Ten westen, stalvleugel van drie traveeën met haaks aanbouwsel van twee traveeën ten zuiden: dit is het wagenhuis, voorzien van twee, thans aangepaste korfboogpoorten. Bewaarde waterput ten oosten van de stal.

De oostelijke vleugel omvat het knechtenkwartier (?), een poortdoorgang en een dwarsschuur. Het knechtenkwartier telt twee traveeën en twee bouwlagen en is voorzien van rechthoekige bakstenen muuropeningen. De twee volgende traveeën worden ingenomen door de korfboogpoorten van de doorgang en de dwarsschuur. In de laatste travee werd een recente poort toegevoegd.

Haaks op de achtergevel van dit gedeelte en gegroepeerd aan de vroegere weg bevinden zich nog enkele kleinere dienstgebouwen.