erfgoedobject

Architectenwoning Paul Stevens

bouwkundig element
ID
214001
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214001

Juridische gevolgen

Beschrijving

Modernistische interbellumvilla op uitgestrekt terrein, eigen woning en ontwerp van Paul Stevens. In twee fases opgetrokken, eerste bebouwing in 1933, in 1938 werd een uitbreiding aan de westzijde geregistreerd.

Modernistische villa ten westen van Leuven gelegen op een heuvel, de omgeving overschouwend. Te midden van grote tuin. Baksteenbouw van één bouwlaag (verhoogde begane grond) en deels in de grond ingewerkt souterrain (met onder andere garage), onder plat dak. Gele baksteen, behalve in de plint, waar grijze baksteen gebruikt is. Typische modernistische vormgeving met verspringende volumes, benadrukte horizontaliteit door licht verdiepte horizontale vensterregisters, afgeronde hoeken (inkompartij, belvedère, terras). Rechthoekige vensters met bewaard houten schrijnwerk. Beglaasde halfronde inkompartij met bewaarde metalen roedeverdeling, plat dak. Lijstgevels bekroond door bepleisterde keellijst. Op het dakterras opvallende belvedère met half beglaasde ronde hoek. Aan de noordoostelijk hoek van de villa groot terras met ronde hoek, toegankelijk vanuit de woning en via trap vanop de begane grond.

Interieur

De plattegrond bestaat uit een clustering van ruimten die vanuit de centrale hal in verschillende richtingen naar buiten groeien. Dit resulteert in een L-vormig volume met tal van vertandingen, rechts aan de ingang, achter aan de keuken en de slaapkamers. En ten gevolgde van de verschillende plafondhoogten zijn er ook verticaal vertandingen, tussen living en bureau, tussen het hoofdvolume en de in 1937 toegevoegde slaapkamervleugeL Door dit alles vertoont het huis voor wie er omheen loopt een heel gevarieerde aanblik.

De woning ligt op een heuvel en is helemaal afgestemd op haar parkachtige tuin en het omgevende landschap. De woonruimte verheft zich 9 treden boven het maaiveld en ziet met een langgerekt horizontaal raam uit op de noordelijk gelegen vallei: beneden het dorp en aan de horizon de skyline van Mechelen. Aan de oostkant biedt de living via drie verglaasde deuren toegang tot het terras en communiceert ze via een wand van verglaasde harmonicadeuren met de zuidelijk georiënteerde eetplaats. Aan haar westkant wordt de living door middel van een houten harmonicawand afgeschermd van het bureau, een vertrek met een lager plafond. Als beide harmonicawanden worden opengeschoven wordt de living een grote L-vormige ruimte waar de zon op alle momenten van de dag naar binnen dringt. De living is uitgerust met een sobere open haard in baksteenmetselwerk en vast bergmeubilair: onder het langgerekte horizontale raam strekt zich een even lange boekenkast uit (een typisch F.L. Wright detail) en de drie terrasdeuren worden gearticuleerd met twee verticale kasten die van vloer tot plafond reiken; kasten waarin zichtbaar, als beeldende elementen, radiatoren werden verwerkt. Ook het bureau is uitgerust met een werktafel en wandkasten. 's Zomers breidt de leefruimte zich uit naar het 3 m brede terras dat zich aan haar noord- en oostzijde uitstrekt. Bij de woonkamer sluiten de keuken met office en de inkomhal met de trap naar het dakterras aan.

In de zuidvleugel van het L-vormige volume bevinden zich de twee oorspronkelijke, op het oosten georiënteerde slaapkamers gescheiden door de badkamer. De uitbreiding met de overige slaapkamers sluit hier ten westen bij aan.

In het souterrain bevinden zich dienstruimten als de garage.

Het strakke modernistische interieur weerspiegelt de soberheid van het exterieur, waarbij werd afgezien van elke vorm van decoratie. In de woonruimte trekt slechts het fraaie houten parket met een eenvoudig orthogonaal patroon de aandacht. Ook het houten binnenschrijnwerk, de inbouwkasten en de in de houten wandbetimmering geïntegreerde harmonicadeur tussen woonkamer en bureau zijn bepalend voor het karakter van de woonruimte. De inkomhal heeft een vloer van witte en zwarte marmeren plavuizen in dambordpatroon.

Tuin

Tot de oorspronkelijk tuinaanleg behoort een kleine formele tuin aan de oostzijde, bestaande uit een terras in flagstone, met een vijvertje en een klassieke halfzuilzuil, ontworpen door René Pechère. Ook de oprijlaan wordt geflankeerd door een dubbel portiek, telkens twee identieke halfzuilen verbonden door een architraaf. Verder wordt de tuin gestructureerd door hagen en borders, en bestaat de beplanting onder meer uit bruine beuk, treurwilg en diverse soorten coniferen. Aan de oostzijde vlak naast het huis bevindt zich een oude, monumentale magnolia.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Herent, Afdeling 4, 1933/19, 1938/31.
  • S.N. 1933: Paul Stevens, La Cité 12.12, 190.
  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/24038/101.1, Herent: Architectenwoning Paul Stevens met inbegrip van de aangelegde tuin en de oprijlaan (S.N. s.d.).

Auteurs: De Houwer, Veerle; Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Architectenwoning Paul Stevens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214001 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.