erfgoedobject

Oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
214115
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214115

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Oorlogsmonument voor de herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, gelegen op een pleintje ten zuiden van de kerk en waarschijnlijk opgericht tijdens het interbellum in opdracht van de gemeente. Op oude postkaarten is te zien dat het monument in oorsprong stond opgesteld naast de dorpspomp op het Corn. Vissenaekensplein en later werd verplaatst.

Sober hardstenen monument in de vorm van een obelisk met een bekronend kruis. Verschillende opschriften in brons: bovenaan bij een palmtak: "1914-1918 Betekom aan zijne helden", onderaan de namen van de gesneuvelden met hun geboortedata en op de andere zijden van de obelisk: "Stof zyt gy en tot stof zult gy werderkeren", "Zy wonnen wat zy wilden en wonnen wat was recht" en "De mens komt als een bloem en vlucht als een schaduw".

  • NIJS G. 2007: Hulst, Betekom, 35-36.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Dit oorlogsmonument werd opgericht begin jaren 1920 en herdenkt de gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werd het aangepast, zodat het ook herinnert aan de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog. De huidige locatie ten noorden van de kerk is niet de oorspronkelijke. Het stond aanvankelijk op het dorpsplein in de buurt van de dorpspomp. In 1957 werd het bij heraanleg van het dorpsplein naar een pleintje ten zuiden van de kerk verplaatst. In 2018 kreeg het zijn huidige locatie.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant, 2020.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214115 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.