Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, typisch voor de streek, tijdens de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd. De hoeve ligt evenwijdig met de baan.

In 1916 werd er een 'gehele herbouwing van puinen' geregistreerd op het kadaster in eigendom van Van Brusselen. Ook de hoeve rechts (nummer 93) werd op het zelfde ogenblik heropgebouwd. Beide werden waarschijnlijk bij het begin van de oorlog verwoest toen de Duitsers Werchter bezet hielden en de Belgen vanuit Antwerpen via Tremelo een uitval deden om de Duitsers alsnog terug te dringen. In de streek werden ook verschillende woningen door de Duitsers in brand gestoken als represaille.

Langgestrekte hoeve met rechts het woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen en links de stal en schuur van vier traveeën en één bouwlaag onder kunstleien zadeldaken. Het woonhuis is opgevat als een dubbelhuis met getoogde muuropeningen. De schuur heeft een rechthoekige poort met ijzeren I-latei. Het geheel is rijk uitgewerkt met sierankers, een overhoekse bakstenen fries en witte (gecementeerde?) omlopende muurbanden en witte (gecementeerde?) stenen in de ontlastingsbogen. Het schrijnwerk van de deur en de verdieping werd vernieuwd, evenals de luiken.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Rotselaar, afdeling II (Werchter), 1916/21.

Auteurs: Verwinnen, Katrien