Hoekhuis Sint-Antonius van 1634

Beschrijving

Voormalige afspanning. Hoekhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, kunstleien); door twee gevelstenen op de tweede bouwlaag gedateerd ANNO 1634. Bakstenen gebouw met gesmeed ijzeren muurankers; later gecementeerde en beschilderde gevels op een geschilderde plint. Hoekpilasters en kordon vormende onderdorpels. Merkwaardige decoratie met vismotieven tussen de gebruikelijke neoclassicistische en neorocaille-ornamenten, daterend van de cementering uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechthoekige vensters en deur; de benedenvensters werden aangepast. Rondboogniskapelletje in de linkertravee. Houten kroonlijst op langgerekte modillons. Zijgevels met aandaken. Haakse, recentere aanbouw van drie traveeën en twee bouwlagen tegen de achtergevel, voorzien van een gelijkaardige decoratie.

• DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975 (Kunst en Oudheden), Hasselt, 1975 pagina 30.