Brug over de Laak

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brug over de Laak

Beschrijving

Dubbele boogbrug over de Laak bij het voormalige "Bruggenhof" of "Hof Ter Bruggen", gelegen ten westen van het dorpscentrum van Betekom.

Deze brug over de Laak is het enige bouwkundige restant gerelateerd aan het Bruggenhof, in oorsprong gelegen ten zuiden van de brug. Dit voormalige feodaal kasteel was gelegen tussen de Demer, de Wijp, de Meetshovense Laak en de Stoklaak. Het toponiem verschijnt op deze locatie vanaf de 13de eeuw. De heren van Ter Bruggen waren nakomelingen van de graaf van Aarschot en samen met de heren van Rivieren waren zij grondheren van Betekom. Op historische kaarten zijn duidelijk het opper- en neerhof herkenbaar, later vermeld als kasteel. Begin jaren 1880 werd het toenmalige lusthof afgebroken, enkel de brug over de Laak is hier nog een relict van. De gracht rond het hof zelf is landschappelijk nog waarneembaar en de site heeft ook belangrijke archeologische waarde. Vandaag loopt er over de site een veldweg vertrekkend vanop de Werchtersesteenweg in de richting van de Demer. Waar de weg de Laak kruist is de brug bewaard. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is deze brug duidelijk zichtbaar.

De brug is een dubbele boogbrug met één boog van blokken ijzerzandsteen en één boog van baksteen. Het gebruik van Diestiaan ijzerzandsteen is typisch voor de streek (zie ook een ijzerzandstenen brug in Gelrode). Waarschijnlijk werd de brug later verbreed met de tweede bakstenen boog. Vandaag heeft de brug een betonnen wegdek.

• DE HAAN A. & VANORMELINGEN J. 2013: Aanduidingsdossier ankerplaats ‘Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter’, definitieve aanduiding 4/02/2014. Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
  • DENEEF R. (ed.) 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Provincie Vlaams-Brabant. Hageland- Noordoosten van Vlaams-Brabant: Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Boortmeerbeek, Diest, Haacht, Keerbergen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tremelo, Monumenten en Landschappen Cahier 14, 62-64.
  • VANDENBERGHE M (ed.) 2007: De laakvallei in historisch perspectief: spiegel voor de toekomst. Klein historisch Laakwoordenboek, Laakwerkgroep van Natuurpunt, Houwaart, 20-22.

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Meer informatie: CEULEMANS P. 2019: Openbare werken en nutsvoorzieningen in Betekom, Betekom.