Ongelukskruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ongelukskruis

• is aangeduid als beschermd monument Ongelukskruis

Beschrijving

Op de top van de Sint-Servaasberg in het Manshovenbos bevindt zich een groot hardstenen kruis, opgericht door graaf d'Ansembourg in 1928.

De bossen ten noorden van het Manshovenhof behoren tot het oude jachtterritorium rond het kasteel van Heks, wat bewezen wordt door een herdenkingsmonument in het Manshovenbos, vrijwel op de top van de Sint-Servaasberg: een groot hardstenen kruis, rustend op een postament, sober versierd met gesculpteerde klimopmotieven, met het opschrift "O CRUX AVE SPES UNICA" en de vermelding "ERIGE PAR LE COMTE ET LA COMTESSE ALFRED D’ANSEMBOURG EN L’ANNEE 1928". De graaf d’Ansembourg, kasteelheer van Heks en eigenaar van het Manshovenbos, liet het kruis oprichten als herinnering aan een stroper die stierf tijdens een gevecht met de boswachter van het domein.

• PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Provincie Limburg. Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Turnhout, 97.

Bron: Beschermingsdossier DL002333, Manshovenhof
Auteurs: Defresne, Serge; Wuyts, Vicky