Lourdeskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lourdeskapel

Beschrijving

Lourdeskapelletje bij de hoeve nummer 2. De kapel is circa 1895 als bedanking gebouwd op grond van de hoeve zogenaamd "Sainte-Marie". De hoeve gaat terug op een oude site zoals te zien op de Ferrariskaart (1770-1778), de huidige gebouwen dateren van 1954.

De kapel is gerestaureerd in 1992 en in 2011. Het klokkentorentje op de nok aan de oostzijde is verdwenen.

Witbeschilderde baksteenbouw met driezijdige apsis boven een gepekte plint en onder zadeldak (leien). Verjongende steunberen op de hoeken, gebruik van blauwe hardsteen bij de dekplaten, afzaten, kraagstenen en de latei boven de deur met opschrift "A NOTRE DAME DE LOURDES". Voorgevel met getrapt topstuk, rechthoekige deur in geprofileerde rondboognis en segmentboognis in de topgevel. Rondboogvensters in de zijgevels en apsis.

Interieur. Witbeschilderde muren onder kruisribgewelf. Neogotisch altaar achter houten tralies.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeenten Klemskerke, Vlissegem, Wenduine, sine loco, 2003, wenduin1.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 68-69, p. 210.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia