erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
214189
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214189

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Huis Guiette: buffer
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, samen met het aanpalende hoekhuis (Kruishofstraat 231) gebouwd door Eduard Van Biesen, naar een ontwerp van architect Guillaume Peeters uit 1912. Het afgeschuinde hoekhuis met de Berkenlaan, oorspronkelijk een café met een logement of huurkwartieren op de verdiepingen, had een gelijkaardige gevelopstand van zeven traveeën. Door een latere gevelbepleistering gingen de erfgoedwaarde en het architecturale karakter van dit pand echter grotendeels verloren.

Aannemer Van Biesen, die in 1911 verderop in de Kruishofstraat zijn kantoren en ateliers had gevestigd, was vóór de Eerste Wereldoorlog als bouwpromotor bijzonder actief in deze wijk. Behalve meerdere burgerhuizen van dit type in de Kruishofstraat, de Berkenlaan en de Eglantierlaan, bouwde hij ook nog het hotel-restaurant "Au Rond Royal" op de hoek van de Eglantierlaan en de Varenlaan. Strategisch ingeplant op de hoekpercelen vormden deze horecagelegenheden met hun opvallende architectuur een beeldbepalend onderdeel van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt". Voor het ontwerp van zijn bouwprojecten deed Van Biesen zowel beroep op Peeters, als op de architect Edmond Lauwens.

Met een gevelbreedte van drie traveeën telt de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De lijstgevel onderscheidt zich door een typisch parement uit gele baksteen, met contrasterende speklagen en ontlastingsbogen in witte en antracietkleurige baksteen, natuurstenen dorpels, balkons en hoekblokken, en een arduinen plint. Symmetrisch van compositie en geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel, leggen balkons en een dakvenster de klemtoon op de middenas. De muuropeningen zijn alternerend getoogd, gestrekt, korf- en rondbogig van vorm, en gegroepeerd tot drielichten op de bovenverdiepingen. Een discrete art-nouveau-invloed blijkt uit het profiel van de lateien en de lekdrempels met spuwer. De fries van het hoofdgestel is versierd met sgraffitopaneeltjes met rankwerk, vandaag sterk verweerd, toe te schrijven aan de Brusselse sgraffitokunstenaar Paul Cauchie. Waar de gietijzeren balkonborstweringen bewaard bleven, is het schrijnwerk van de deur en vensters vernieuwd.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond worden salon en eetkamer geflankeerd door de inkomhal, het trappenhuis en de keuken. De bovenverdiepingen omvatten een voorkamer over de volledige breedte, een tweede kamer parallel met de trap, en een achterkamertje.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 238#509.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214189 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.