Standbeeld graaf de Smet de Naeyer

Beschrijving

Standbeeld van graaf Paul de Smet de Naeyer (1843-1913). De Gentse politicus was eerst minister van Openbare Werken en Financiën en van 1896 tot 1907 Eerste Minister van België. Het standbeeld is een eerbetoon van de gemeente Wenduine aan de graaf die in zijn hoedanigheid als minister onder andere bij de kuststeden talrijke verfraaiingswerken liet uitvoeren. Een eerste beeld door Karel De Kesel wordt opgericht in 1911 maar in 1916 door de Duisters ontmanteld en hersmolten voor de oorlogsindustrie. In 1930 wordt een nieuw beeld gegoten. Het beeld stond eerst meer westwaarts met de rug naar de zee opgesteld. Bij de aanleg van een ondergrondse parking in 1984 verhuist het beeld naar de huidige plaats nu met de blik gericht naar de zee.

Monumentaal en hoog geplaatst bronzen standbeeld op breed, achthoekig voetstuk met daarop een ronde sokkel op ronde treden en versierd met voluten en guirlandes. Erboven een ronde kolom in rood marmer met pilasters waartussen het vergulde opschrift "AAN GRAAF/ DE SMET DE NAEYER/ WENDUYNE ERKENTELIJK/ - 1911 -/ AU COMTE/ DE SMET DE NAEYER/ WENDUYNE/ RECONNAISSANTE/ 7 SEPT 1930". Op een witstenen dekplaat, steunend op consoles staat de Smet de Naeyer afgebeeld met de handen op de rug voor zich uitkijkend.

• HOSTYN N. 1987: Kesel, Karel Lodewijk de, kunstschilder en beeldhouwer, Nationaal Biografisch Woordenboek Deel 12, Brussel, 399-404.
  • MONTEYNE G. & VANDAELE R. 2008: Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 163-164.
  • MOUTON R. & WAUTERS B. 2004: Archiefbeelden Wenduine, Stroud, 61, 88.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia