erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
214330
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214330

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van juffrouw Mortelmans, naar een ontwerp door architect Georges Matthyssens uit 1912. Uitvoerder was de maatschappij L’Epargne Immobilière, die voor zover gekend van 1910 tot 1914 bouwactiviteiten ontplooide in Antwerpen, met Matthyssens als afgevaardigd bestuurder-directeur. Tot haar belangrijkste realisaties behoren twee opmerkelijke handels- en kantoorgebouwen: een monumentaal beaux-artspand in de Jezusstraat waar ook de zetel van de maatschappij gevestigd was, en een elegant hoekgebouw in art-nouveaustijl op de Meir. Met slechts een drietal gekende bouwdossiers op het grondgebied van de stad, is de productie privé-woningen van de maatschappij veeleer beperkt. Matthyssens die vanaf de late jaren 1870 een succesvolle carrière uitbouwde, tekende onder meer in de wijk Zuid voor een groot aantal neoclassicistische burgerhuizen. Waar hij in de laatste fase van zijn loopbaan projecten van L’Epargne Immobilière combineerde met privé-ontwerpopdrachten, lijkt hij na de Eerste Wereldoorlog niet meer actief te zijn geweest.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De sobere lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, waarbij de ontlastingsbogen, borstweringen en steigergaten contrastrijk worden geaccentueerd door rode baksteen. Daarnaast is ruim gebruik van natuursteen voor onder meer waterlijsten, speklagen en dorpels, en van arduin voor de plint. Nadrukkelijk horizontaal geleed en afgewerkt door een klassiek hoofdgestel, legt de symmetrische compositie de klemtoon op de middenas. Het centrale balkon met een balustrade en acanthusconsoles vormt het enige ornament, in een verder conventionele opstand met rechthoekige muuropeningen. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond wordt de enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, zoals gebruikelijk geflankeerd door de vestibule, het trappenhuis en de keuken. De twee bovenverdiepingen omvatten twee slaapkamers van dezelfde grootte, een 'cabinet de toilette' en een achterkamer. Twee mansardes en een zolder bevinden zich onder het dak

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1912#2226.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214330 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.