Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in sobere beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architect Léon Heutz uit 1928 (inscriptie). Opdrachtgever was de Franse wijnhandelaar van Duitse origine Rodolphe William Barkhausen (°Bordeaux, 1875), die zich in 1919 met zijn gezin vanuit Bordeaux in Antwerpen vestigde. Gehuwd met Anna Bolivia Morris (°Iquique, 1877) te Iquique (Chili) in 1904, had hij drie zonen Charles Emmanuel, Robert Eduard en Henri Roger geboren te Bordeaux in 1905, 1906 en 1909. Barkhausen was directeur van de wijnhandel Margnat frères uit Marseille.

In Antwerpen actief als architect van omstreeks 1905 tot eind jaren 1950, liet Léon Heutz een bescheiden en veeleer conventioneel oeuvre na. In de latere jaren 1920 paste hij naast de klassieke beaux-artsstijl ook een gematigde art deco toe, waarvan zijn eigen woning uit 1927 aan de overzijde van de straat een voorbeeld is.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak, waarop een ondiepe dakverdieping. De lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, verwerkt met natuursteen voor de pui, omlijstingen en kordons, op een arduinen plint. Opgebouwd uit een gedrongen pui met schijnvoegen en een horizontaal gelede bovenbouw, legt de asymmetrische compositie de klemtoon op de brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de bel-etage gemarkeerd door een bow-window, versierd met een bloemenkorf en bekroond door een balkon met smeedwerk. Naar 18de-eeuws model hebben de bovenvensters een vlakke omlijsting met oren, sluitsteen en onderdorpel. Het houten schrijnwerk van de vensters, de inkomdeur en garagepoort met smeedijzeren tralies is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, georganiseerd rond de centrale traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen biedt de lage begane grond ruimte aan de vestibule, de garage en de keuken met keukenlift. De bel-etage omvat het salon aan de straatzijde, de spreekkamer in de middenzone, en de eetkamer met veranda en overdekt terras aan de tuinzijde. Op de tweede verdieping bevinden zich drie slaapkamers met 'cabinet de toilette', en een kantoor, daar waar de kleine dakverdieping de meidenkamer en de zolder herbergt.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1928#29404; vreemdelingendossier 481#158373.