Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Vrijstaand, in kern 19de-eeuws boerenburgerhuis, volgens de huidige bewoonster geboortehuis van Eugène Raemaekers, burgemeester van Lovenjoel van 1929 tot 1933. Op het kadaster werd al in 1836 een klein volume ingetekend waarvan in 1887 de vergroting werd geregistreerd; in 1921 is er sprake van een vergroting waarbij de haakse aanbouw wordt ingetekend en een verhoging; vermoedelijk kreeg het pand toen zijn huidige uitzicht. In 1935 werd de splitsing in twee panden geregistreerd.

Verankerd bakstenen breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van mechanische pannen met de nok evenwijdig aan de straat. De met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel wordt geopend door rechthoekige muuropeningen in vlakke beschilderde omlijstingen met oren; het schrijnwerk bleef gedeeltelijk bewaard onder meer op de benedenverdieping. Het geheel kreeg een horizontaal accent door de witgeschilderde plint, de decoratief uitgewerkte muurbanden met noppenmotief en de eenvoudige houten kroonlijst. De rechtse zijgevel is bezet met kunstleien.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie A, 1836/3, 1887/1, 1921/3 en 1935/1.
  • www.bierbeek.be/Bekende Bierbekenaars (geraadpleegd op 21/11/2012).

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde