Wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel

Beschrijving

Deze eenvoudige neogotische wegkapel, naar verluidt toegewijd aan Maria, Moeder van de Vrede, werd opgericht in 1903, zoals blijkt uit de aanwezige jaarsteen boven de deur. Ze werd kadastraal als nieuwbouw ingetekend in 1905 met de vermelding dat ze op dat ogenblik al twee jaar bestond. Ze werd gebouwd voor Madelena en Petrus de Dieudonné, eigenaars van kasteel Hottat op grondgebied Korbeek-Lo (zie straatinleiding), aan de rand van hun kasteelpark, op het kadaster aangehaald als 'lusthof'. Op de topografische Vandermaelenkaart (1846-1854) is er in deze omgeving al een kapel aangeduid maar wel aan de overkant van de straat.

De huidige kapel ligt schuin ingeplant ten opzichte van de weg en wordt achteraan geflankeerd door een paardenkastanje, die deel uitmaakt van het kasteeldomein. Eind jaren 1990 werd de kapel gerenoveerd, naar verluidt verdween bij deze werken het daktorentje. Baksteenbouw op vierkante plattegrond met driezijdige sluiting onder zadeldakje van kunstleien. Tuitgeveltje met bekronend ijzeren kruis en geopend door een spitsboogdeur in vlakke, beschilderde omlijsting; het topstuk, voorzien van een sieranker, en een muurband in de top werden uitgevoerd in gesinterde baksteen. Ook de spitsbogige venstertjes in de zijgevels vertonen een omlijsting van gesinterde baksteen.

Het interieur is gecementeerd met schijnvoegen en overdekt door een spitstongewelf. Voorts is er een zwart-witte tegelvloer en een beglaasde en getraliede spitsboognis met diverse plaasteren heiligenbeelden (Heilige Familie en Heilig Hart).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie A, 1905/1.
  • DEWINTER J., PIRON J., SELDESLACHTS B. en SELDESLACHTS L.: Erfgoed Lovenjoel vanaf 2007, onuitgegeven inventarisnota's, 23.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde