Woning Chapman en Blanchard

Beschrijving

Deze apart vormgegeven neoclassicistische woning werd in 1871 ontworpen door architect Joseph Antoine Hompus voor de Engelse fruithandelaars Wiliam Chapman (°Wisbech, 1827) en Richard Blanchard (Lusby, 1805-Hull, 1883), die hij tot zijn vaste klanten kon rekenen. Voor beide heren ontwierp hij elders in de Italiëlei nog andere woningen. Beide hadden zich in 1851 vanuit Hull in Antwerpen gevestigd, Blanchard met zijn echtgenote Mary Ann Barton (Thorn, 1805-Hull, 1884) en hun zeven kinderen tussen 12 een 22 jaar oud, en Chapman als vrijgezel. Hij huwde in 1860 te Antwerpen en kreeg negen kinderen. Zij dreven een fruithandel uit die in deze woning gevestigd was, gezien de verweven initialen CH en B in de centrale cartouche op het balkon.

Van Joseph Antoine Hompus, vader van architect Ferdinand Hompus, zijn in het Antwerpse stadsarchief vanaf 1859 tot eind jaren 1870 tientallen bouwdossiers voor de bouw van woningen te vinden. Veel daarvan diende hij in voor eigen rekening, wat doet vermoeden dat hij tevens investeerder was. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een voorliefde voor de neoclassicistische en second empire bouwstijl, die hij combineert met tal van decoratieve elementen uit historische stijlen tot een geheel eigen, goed herkenbare stijl. Deze woning is daar een voorbeeld van.

De woning telt twee/drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. De lijstgevel is bepleisterd en witgeschilderd en heeft de standaard neoclassicistische horizontale ritmering door de hardstenen plint, de houten kroonlijst op klossen, de imitatievoegen op de begane grond, de kordon- en puilijst en de doorlopende onderdorpels. De onregelmatige indeling van de gevel wijkt af van de standaarden, en is eigen aan de ontwerpen van Hompus. De begane grond is ingedeeld in twee brede traveeën met links een rondboogpoort en rechts een rondbogige, brede vensteropening, beide met versierde sleutel. Op de verdiepingen, telkens drie gekoppelde, rechthoekige vensteropeningen. De bel-etage is geaccentueerd dor een zwaar, over de volledige gevel doorlopend balkon op vier consoles en met een balustrade waarin centraal de initialen van de opdrachtgevers verwerkt zijn. Het centrale deurvenster kreeg een versierde sleutel en een bekroning met gebogen fronton. Zeer eenvoudige bovenvensters en sobere omlijsting. Schrijnwerk is vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1871#653; vreemdelingendossiers 481#9047 (Chapman) en 481#8935 (Blanchard).

Auteurs: Hooft, Elise; Braeken, Jo