Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische herenwoning werd gebouwd rond 1876 in opdracht van Van der Stucken, wonende in de Louizastraat 14. Architect L. Van Opstal tekende het ontwerp en koos voor een statige neoclassicistische gevel met de accentuering van de centrale traveeën. L. Van Opstal ontwierp talrijke herenwoningen in deze trant in de jaren 1870 op de Frankrijk- en de Britselei. De gevel van het pand werd meermaals verbouwd en kreeg in 1921 een nieuw parement in similinatuursteen. Ondanks deze wijzigingen, bleef de originele grandeur van de herenwoning bewaard.

De woning telt vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel, afgezoomd door een kroonlijst op klossen en een harstenen plint, is horizontaal ingedeeld door een kordonlijst en over het balkon doorlopende onderdorpels. Strakke, regelmatige indeling van de gevel met rechthoekige muuropeningen. Het gecementeerde parement heeft typische interbellumdetails, zoals de smalle decoratieve lijsten die de vensteropeningen aflijnen. De fries met rozetten onder de kroonlijst en de consoles van het balkon zijn oorspronkelijk; de guillotineramen op de begane grond dateren van 1898. Het ijzerwerk van voordeur en balkon dateert uit de jaren 1920.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1876 # 587, 1898 # 1403, 1921 # 11730 (parement).