Monument Graaf Henri de Merode

Beschrijving

Centraal op de Grote Markt van Westerlo staat het witmarmeren monument ter ere van graaf Henri de Merode. Henri de Merode werd geboren in 1856. Hij was burgemeester van Westerlo van 1892 tot aan zijn overlijden in 1908, maar vooral bekend als minister van binnenlandse zaken.

Het witmarmeren standbeeld werd in 1913 op de Grote Markt ingehuldigd. Het monument werd ontworpen door bouwkundige Joseph Diongre en vervaardigd door beeldhouwer Jacques De Lalaing, zoals gesigneerd op de achterzijde van het monument.

Het monument is vervaardigd in witte marmer en bestaat uit een centrale stèle met de buste van de graaf, geflankeerd door twee klassiek vormgegeven, vrouwelijke figuren die ten voeten uit zijn weergegeven en symbool staan voor het geloof (links, met kruis in de hand) en de wijsheid of de wet (rechts, met uil op het hoofd). Achteraan de stèle vermeldt een opschrift de oprichtingsdatum en de vervaardiger. Het monument heeft een licht gebogen basis in witte natuursteen, en staat middenin een ronde fontein met witte natuurstenen boorden op hardstenen plint.