Staande wip

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Staande wip

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel de Merode

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein de Merode

Beschrijving

Op het Riet, het open terrein tussen de Grote Markt en de Nete, ligt het terrein van de Sint-Sebastiaansgilde, met een staande wip en bijhorend houten gildelokaal. De constructie is een getuige van een teloor gaande, typische volkssport met een lange traditie en maakt deel uit van het goed bewaarde, authentieke dorpsbeeld van Westerlo.

De historiek van de gilde gaat terug tot in de 16de eeuw. Op historisch kaartmateriaal van begin 18de eeuw staat de wip reeds afgebeeld op deze plaats. De oudste gegevens over de wip zijn te vinden op een kopie van een kaart uit 1706 in het bezit van de Sint-Sebastiaansgilde van Westerlo, een kaart in het bezit van de Prinsen de Merode-Westerloo in het kasteel van Westerlo en eveneens op de eind-18de-eeuwse Ferrariskaarten.

Dergelijke houten constructies worden echter telkens heropgebouwd. De huidige schutsboom werd rond 2000 opgericht in lork, nadat de vorige afbrak in een storm. De lork werd geschonken door Prins de Merode-Westerloo, erehoofdman van de Sint-Sebastiaansgilde, uit zijn bossen. De schutsboom is 23 meter hoog en heeft een hoofdvogel, twee zijvogels en drie prangen met kleine vogeltjes.

Naast deze wip zijn de fundamenten van een oudere wip te vinden.