Elektriciteitscabine

Beschrijving

Op de zuidoostelijke hoek van het kerkhof rondom de kerk werd in 1914 (volgens de registratie in het kadaster) een elektriciteitscabine gebouwd in een eclectische baksteenarchitectuur. Het perceel behoorde toen nog tot de boomgaard van de pastorie, later toegevoegd tot het kerkhof. Het utilitaire bouwwerk is een zeldzame getuige van de nutsvoorzieningen in een plattelandsgemeente uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, opgetrokken in opvallende architecturale vormgeving met historiserende inslag verwijzend naar de traditionele architectuur van kapellen, passend geïntegreerd op de hoek van het kerkhof. Het rechthoekig volume in rode baksteen met gecementeerde plint wordt afgedekt door een zadeldak. Het bakstenen metselwerk vertoont een verzorgde gevelafwerking met spaarvelden. De voorgevel voorzien van een getoogde deur met bekronend oculus in een bakstenen omlijsting is verder doorgetrokken in een torenachtig volume, verwijzend naar een klokkentorentje.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Nazareth, afdeling 1, 1914/16.

Auteurs: Lanclus, Kathleen