Garage met burelen en appartementen

Beschrijving

Op de hoek van de Jacob Jacobsstraat met de Simonsstraat is een opvallend gebouw gelegen, gebouwd als garage met burelen en appartementen rond 1951 voor rekening van Pylyser-Geryl. Het ontwerp van deze garage verwijst met zijn luifels naar de futuristische stijl die in de jaren 1950 opgang maakte en resulteerde in de Expostijl. Het ontwerp werd getekend door de Antwerpse architecten Pierre Van Rompaey en L. Peeters, die toen samen een bureau hadden op de Leopoldplaats 12.

Het gebouw telt vier bouwlagen onder platte bedaking en is als betonstructuur gebouwd. De strakke, modernistische lijstgevels kregen per bouwlaag een ander parement: op de begane grond werd voor blauwe hardsteen gekozen, op de twee tussenverdiepingen voor gebeeldhouwde en wit vergleisde kunststeen en op de bovenverdieping voor witte baksteen. In de rechthoekige vensterregisters zitten stalen ramen. Gevelbeëindiging door een verhoogde, als balustrade uitgewerkte kroonlijst. Opvallende elementen in de gevels zijn de tongvormige luifel en het verticaal geritmeerde muurvlak in de Jacob Jacobsstraat. Een historiserend element zijn de kapitelen boven de hardstenen zuilen op de begane grond. Deze decoratieve elementen werden op het eerste ontwerp niet weergegeven, maar in een nieuwe bouwaanvraag in hetzelfde jaar door dezelfde architecten aan het ontwerp toegevoegd.

Het pand is volledig onderkelderd, met nutsruimtes en een grote werkplaats ondergronds. Op de begane grond, een drive-in, bureel en tentoonstellingszaal, op de eerste en tweede bouwlaag telkens grote open ruimtes met pijlers ondersteund en aangeduid als garage. Op de bovenverdieping twee ruime appartementen met terras aan de achterzijde.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18 # 28269, 18 # 30090, 18 # 30494.