Neclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van C. Elsen, naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1879. Het gebouw is de laatste getuige van de tientallen klassiek geïnspireerde woningen voor de hogere burgerij, die tijdens de jaren 1870 en 1880 op de leien rond het Stadspark werden opgetrokken. Representatief voor zijn rijpe oeuvre, kwam het hotel Elsen tot stand op het hoogtepunt van de succesvolle loopbaan van vader Van Opstal, die alleen al in de jaren 1870 meer dan honderd woningen realiseerde in Antwerpen, gaande van burgerhuizen als dit tot de meest prestigieuze herenwoningen voor het patriciaat, met een grote concentratie op de verkavelde voormalige krijgsgronden (Spaanse vesten). Actief van midden jaren 1840 tot kort voor 1900, liep zijn praktijk vanaf 1880 samen met die van zijn zoon en opvolger Edouard Van Opstal. Dezelfde Elsen liet in 1880 nog een tweede woning op de Van Eycklei ontwerpen door vader Van Opstal, die hier in totaal vier burgerhuizen van dit type realiseerde, naast het statige hotel Markelbach.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat drie bouwlagen, een souterrain en mezzanine, onder een zadeldak. Bepleisterd en beschilderd op een arduinen plint, wordt de lijstgevel nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en het klassieke hoofdgestel. De symmetrische compositie legt de klemtoon op het middenrisaliet, met schijnvoegen op de begane grond, gegroefde pilasters, een balkon met balustrade en een gebogen fronton met cartouche op de bel-etage, beide rustend op consoles. Verder bestaat het stucdecor uit paneelwerk en de geriemde omlijstingen van de rechthoekige deur en vensters onder meer met diamantkop- of voluutsleutel. Waar het houten schrijnwerk van de deur oorspronkelijk lijkt, zijn de vensters vernieuwd; bewaard ijzerwerk van keldertralies en vensterleuningen.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, met een enfilade van ontvangstvertrekken geflankeerd door de vestibule en het trappenhuis op de begane grond, het privésalon, de slaap- en gastenkamers op de bovenverdiepingen, de keuken in het souterrain en de meidenkamers op de mezzanine.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1879#405; 1874#364, 1874#523 (hotel Markelbach), 1880#6 en 1880#49.