Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

• is aangeduid als beschermd monument Voorpostbunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Voorpostbunker

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hollandstellung: deel Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken uit versterkte betonstenen als onderdeel van de Hollandstellung.

De linie werd opgetrokken in de periode 1916-18 door het Duitse leger daar zij vreesde voor een geallieerde aanval via het neutrale Nederland. De stelling loopt van Knokke tot Beveren en sluit ter hoogte van Vrasene aan bij de eveneens Duitse Stellung Antwerpen, gebouwd in dezelfde periode.

De bunker in betonsteen heeft één kamer en een dubbel geknikte gang die uitkomt aan de achterzijde van de bunker. Bovenop het dak een U-vormige borstwering die via een externe haakse trap toegankelijk was.

• ARTORIA BVBA 2011: De Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland, Een thematische synthese, Eeklo, Comeet vzw.
  • DECOODT H. s.d.: II. De belangrijkste militaire gebeurtenissen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen,(onuitgegeven onderzoeksresultaat Onroerend Erfgoed).
  • HANTSON K. 2011: De Grooten Oorlog: De impact van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) op Oost-Vlaanderen, (onuitgegeven studie, KUL, masteropleiding culturele ).
  • SAKKERS H., DE HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung van Knokke tot Antwerpen Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.: Witsand uitgevers.
  • VAN DOORSLAER A. 2011: De bunkers van Eksaarde, De Souvereinen 3.

Auteurs: Mertens, Joeri