Meergezinswoning van Voorspoed

Beschrijving

Deze meergezinswoning werd in 1911 ontworpen door John Voet, de huisarchitect van de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij "Voorspoed", die de bouw van de woning uitvoerde en financierde. De architect koos voor een eclectische bouwstijl, waarbij hij het gebruik van een wit bakstenen parement dat we kennen uit de art nouveau, combineerde met een gestandaardiseerde neoclassicistische decoratie en opdeling van de lijstgevel, een concept dat heel vaak voorkomt bij burgerhuizen van rond 1910.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen en heeft een lijstgevel bekleed met witte baksteen, gecombineerd met blauwe hardsteen voor plint, kordonlijsten en entablementen van de bovenvensters, en met witte natuursteen voor decoratieve banden. Neoclassicistische gevelafwerking, met de houten kroonlijst op klossen, de nadruk op de centrale travee met het smeedijzeren balkon en de entablementen boven de bovenvensters en door de regelmatige in de traveeën geplaatste rechthoekige en getoogde muuropeningen. Het schrijnwerk van ramen en deur is bewaard.

De woning werd ontworpen als meergezinswoning met twee appartementen, ingedeeld met een klassieke enkelhuisplattegrond, zoals gangbaar sinds de 19de eeuw voor rijwoningen in de stad. Gang en trappenhuis in de deurtravee, in de venstertravee een enfilade van drie kamers. Achter de trap een lagere aanbouw, waarin de keukens hun plaats kregen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3305.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 227.