Elektriciteitscabine

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elektriciteitscabine

Beschrijving

Beeldbepalende elektriciteitscabine opgebouwd in een verzorgde baksteenarchitectuur en gelegen aan een wei tegenover het Clermontshof. De cabine werd opgericht tijdens het interbellum door de "Société Voer – Gulpe", die het elektriciteitsnet toen exploiteerde.

Deze torenachtige elektriciteitscabines vindt men ook terug in 's Gravenvoeren, Moelingen en Teuven en zijn beeldbepalend in de streek door hun torenvolume en verzorgde uitwerking in baksteen. Deze cabine werd kadastraal geregistreerd in 1933. Buiten deze bakstenen cabines zijn er in Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren nog elektriciteitscabines te vinden die opgebouwd zijn uit natuursteen en tien jaar eerder dan deze in baksteen in gebruik genomen werden.

Elektriciteitscabine opgetrokken uit baksteen op een rechthoekige plattegrond op een met hardsteen afgelijnde breukstenen plint. De toren is afgedekt met een leien ingesnoerd tentdak (vernieuwing van de leien aan de gang tijdens inventarisatie). De toren is uitgewerkt met een contrast van rode en bruin-grijze baksteen. Gevels met korfboogvormige muurnissen met daarboven een geprofileerde kroonlijst met tandfries. De gevelvlakken hierboven worden verdeeld in rechthoekige velden door lijnen in rode baksteen. Rechthoekige deur in de straatgevel met driehoekige hardstenen latei en een rechthoekige gedichte muuropening met hardstenen dorpels.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Voeren, afdeling III (Remersdaal), 1933/5.

Auteurs: Verwinnen, Katrien