erfgoedobject

Pompgebouw

bouwkundig element
ID
215649
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215649

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pompgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig pompgebouw van de waterleiding gebouwd na de Tweede Wereldoorlog en gelegen achter de hoeve Het Hoes in de natte vallei van de Remersdaalbeek. Het gebouwtje ligt op het laagte punt van de gemeente, waar ook de beek ontspringt (?) en is een getuige van de eerste huishoudelijke watervoorziening in de gemeente.

Het pompgebouwtje zou gebouwd zijn door de gemeente Remersdaal om het dorp van water te voorzien. Hiervoor haalden de dorpsbewoners hun water waarschijnlijk aan één van de gecultiveerde bronnen zoals in Bron. Plannen voor de bouw van het pompgebouw werden al aangevat voor de Eerste Wereldoorlog maar werden pas uitgevoerd na de Tweede Wereldoorlog (afgerond in 1949).

Bakstenen gebouwtje op vierkante plattegrond van twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak. Hoger oplopend torenvolume eveneens onder klein leien zadeldakje waarlangs de elektriciteit het gebouwtje binnenkomt. Zuidgevel bekleed met kunstleien. Rechthoekige muuropeningen met betonnen dorpels en betonen ramen. Interieur met kelder (met bewaarde pompinstallatie) en twee boven elkaar gelegen kamers.


Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pompgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215649 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.