Oorlogsmonument ontworpen door A. De Cuyper

Beschrijving

Het monument voor de gesneuvelden 1914-1918 werd ontworpen in 1919, en in 1921 geplaatst op de hoek van het goed "van den Steen", gelegen aan de andere kant van de kerk. In 1923 keurde de gemeenteraad een speciaal krediet goed voor de plaatsing van arduinen palen en ijzeren kettingen, ter bescherming en versiering van het monument. In gevolge de heraanleg van het kruispunt Kaulillerweg / Dorpsstraat midden jaren 1960 werd het monument verplaatst naar het plein voor de jongensschool, op de hoek met de Heuvelstraat. In 1994 werd ook dit plein heraangelegd en kreeg het gedenkteken nogmaals een nieuwe standplaats voor de jongensschool – sinds 1994 de gemeentelijke bibliotheek "De Priool" - maar voor de andere vleugel van het gebouw.

De naam van beeldhouwer De Cuyper, die in de gemeentelijke notulen opduikt, slaat quasi zeker op Alfons De Cuyper (Sint-Niklaas-Waas 1877 – Gent 1954), die in het nabije Bree eveneens voor het oorlogsmonument tekende.

Het oorlogsgedenkteken, quasi volledig in blauwe hardsteen uitgewerkt, is samengesteld uit een standbeeld van een trotse soldaat op een monumentaal uitgewerkte sokkel op een getrapt basement. De soldaat is gekleed in de gevechtsuitrusting van de Eerste Wereldoorlog met laarzen, lange mantel, patroongordel en helm. In de rechterhand houdt hij een geweer, met de linkerarm omknelt hij een vaandel met bekronende bronzen speerpunt. Hij blikt schuin de hoogte in. De voorstelling komt traditioneel 19de-eeuws over. Het gedenkteken is omzoomd met taxushagen en omringd door zeven hardstenen achthoekige pijlers, die eertijds een achthoek vormden en nu rechthoekig zijn opgesteld. De kettingen tussen de palen en het hekwerk bleven niet bewaard.

Aan de voorzijde van de sokkel prijkt bovenaan de inscriptie: BOCHOLT. Daaronder komen achtereenvolgens voor: het wapenschild van de gemeente, de jaartallen: 1914 1918, een guirlande, de inscriptie: AAN ZYNE † ZONEN / GESNEUVELDEN / (de namen van de gesneuvelden) / R.I.P. / 1940 1945 / MILITAIREN WEERSTANDERS (met namen eronder) / BURGERS WEGGEVOERDEN (met namen eronder). Aan beide zijkanten komen ook namen voor, links onderaan de inscriptie: REPPEL / BURGERS / WEGGEVOERDE, met drie namen. Aan de achterzijde komen eveneens namen voor onder de inscriptie: OORLOGSVRYWILLIGERS.

• CUPPENS W., Meegedeelde gegevens, Bocholt, 2011.
  • RESPEN J. 1982-1983: Oorlogsrelikten als toeristische objekten – Noord-Limburg, onuitgegeven eindverhandeling, deel 1, Hasselt, Hoger Instituut voor Toerisme, Hotelwezen en Voedingsbedrijven, 20-21.
  • SCHLUSMANS F. (2005): Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Deel 19n 1. Provincie Limburg. Arrondissement Maaseik. Kantons Bree-Maaseik, Turnhout-(Brussel), 12.

Auteurs: Pauwels, Dirk