Burgerhuis naar ontwerp van M. Buyse

Beschrijving

Het burgerhuis op de hoek met de Aaigemstraat werd volgens het bouwplan van 1934 ontworpen door het architectenbureau M. Buyse & J. Waedemont voor Camiel Lambrecht, volgens het ontwerp met winkelfunctie in de centrale partij, de uitvoering stond onder leiding van aannemer "E.I.G. entreprises immobilières Gantoises". Het twee bouwlagen tellende en deels onderkelderde gebouw wordt afgedekt door een plat dak. Het gevelparement bestaat uit roodbakstenen metselwerk in halfsteensverband met decoratieve accenten in bruine baksteen (onderbouw, voormalige winkelpui en verticale banden boven de vroegere winkeldeur), op een arduinen plint. Verspringende gevelaflijning met staande geglazuurde dakpannen. Het woongedeelte heeft aan de voorkant een achteruit wijkend volume met voortuintje voorzien van hekwerk met ijzeren buisleuning, ook het overluifelde venster aan het tuintje heeft een ijzeren buisleuning. De aansluitend ingangstravee vertoont een kenmerkende afgeronde hoekafwerking en een inspringende portiek. Ernaast bevindt zich de vroegere winkelpui met middeningang, de pui wordt geaccentueerd door een donkerbruin bakstenen parement, op de bovenbouw met verticaliserend accent door dito bakstenen hoger oplopende lisenen. Voorts brede rechthoekige vensters en deuren met vernieuwd schrijnwerk, arduinen lekdorpels.

Volgens het plan bij de bouwaanvraag is centraal een winkel (magazijn) voorzien, rechts ervan, aan het hofje, de hal van de woning, leidend naar de trapkoker en de keuken, links van de winkel bevindt zich het salon. Boven zijn er drie slaapkamers en een badkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1934/A/2.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Dieuwertje Van Bortel, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen