Burgerhuis naar ontwerp van 1912

Burgerhuis volgens een bouwaanvraag van 1912 gebouwd in opdracht van Désiré Delhaye.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak (leien, nok evenwijdig met de straat) met twee dakkapellen. Gevelbeëindiging centraal onderbroken door een recht afgelijnd dakvenster met tweelicht geflankeerd door twee uitkragende pilasters op klosjes. De gevel- en daklijn zijn afgelijnd met een uitkragende, wit geschilderde houten, geprofileerde kroonlijst, die ondersteund wordt door houten modillons. Het gevelparement is opgebouwd uit gele baksteen in staand verband, verwerking van blauwe hardsteen als plint, borstwering van de bovenvensters, lateien, en cordonlijsten, en met horizontale banden in simili van witte natuursteen. De linker venstertravee wordt op de bovenverdieping gemarkeerd met een gebogen houten erker met bakstenen borstweringen gevat in een arduinen omlijsting, op een in simili afgewerkte console. Begane grond met getoogde muuropeningen met bewaard houten schrijnwerk. Twee rechthoekige keldervensters doorbreken de arduinen plint. Rechthoekige houten toegangsdeur, onder een tandlijst en getoogd bovenlicht, ingevuld met glas in lood. Rechts van de deur bevinden zich een ingewerkte arduinen brievenbus, en in de plint sporen van een voetschraper en een aansluiting op het waternet.

Het grondplan van de gelijkvloerse verdieping omvat, volgens de bouwplannen, centraal de inkom en het trappenhuis. De linkertravee bestaat uit drie aansluitende leefkamers. Aan de rechterzijde van de inkom bevinden zich drie afzonderlijke kamers, waarvan de keuken zich vermoedelijk achteraan situeert. Via de tuin is er toegang tot een kleine aanbouw met toilet.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/P/14.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Verhelst, Julie