Villa naar ontwerp van Maurice Gelein

Beschrijving

Alleenstaande villa met tuin, geïnspireerd op de cottagestijl, volgens een bouwaanvraag van 1910 naar ontwerp van architect-aannemer Maurice Gelein, in opdracht van mevrouw J. Devillers.

Bewaarde tuinafsluiting aan de straatzijde met een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met arduinen dekstenen, eveneens naar een ontwerp van Gelein uit 1910.

Villa van twee traveeën en drie bouwlagen onder een uitkragend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), waarbij de brede venstertravee is uitgewerkt als een puntgevel. Rood baksteenparement in kruisverband op een arduinen plint, horizontaal geaccentueerd met simili banden. De gevel is dynamisch vormgegeven door middel van een houten erker op een bakstenen onderbouw over de twee onderste bouwlagen van de venstertravee. De rechthoekige vensters van de erker en de getoogde vensters van de bovenverdiepingen bewaren het oorspronkelijke houten schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Beide traveeën worden bovenaan doorbroken met een sobere oculus. Gewijzigd portiek met bewaarde houten deur met rechthoekige lichten en halfcirkelvormig bovenlicht.

Aan weerszijden van de oorspronkelijke villa werd een aanbouw van recentere datum gerealiseerd. Het oorspronkelijke, compacte grondplan omvat volgens bouwplan de vestibule met trappenhuis, met vervolgens een gang tot de achterdeur. De brede travee bevat het salon met daarachter de gezamenlijke keuken en eetplaats, geflankeerd door een klein bureau. Boven bevinden zich twee slaapkamers.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1910/P/11 & 1910/P/24.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Verhelst, Julie