erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert – Van de Voorde

bouwkundig element
ID
215828
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215828

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis, deel uitmakend van een ensemble van vier, per twee gekoppelde huizen (nummer 99 tot en met 105), volgens de bouwaanvraag van 1913 opgetrokken in opdracht van bouwheer Max De Poorter naar ontwerp van architect Franz Langeraert – Van de Voorde. De uiteindelijke uitvoering wijkt af van het ingediende bouwplan. Het huis nummer 101 is identiek aan het huis nummer 105. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel beëindigd door een vernieuwde kroonlijst. Parement van witte baksteen "céramiques du littoral Nieuport" (merknaam op tegeltje in de gevel) met bolle voeg en plint, waterlijst, en doorlopende puilijst, lekdorpels en decoratieve elementen in blauwe hardsteen. Licht uitspringende, geaccentueerde linkertravee en halfronde erker op consoles in blauwe hardsteen, bekroond door een balkon met ijzeren hekwerk. Op de gelijkvloerse verdieping steekboogvormige muuropeningen, voorzien van ontlastingsboog met arduinen sluitsteen en hoekstenen; op de verdiepingen rechthoekige muuropeningen. Behalve op de begane grond bleef het origineel schrijnwerk niet bewaard. Paneelversiering onder de arduinen lekdorpels. Aangepaste vleugeldeur met deurroosters en invulling met structuurglas, ernaast de originele brievenbus, voetschraper en een aansluiting voor een buitenkraantje. Halfondergrondse kelderverdieping met ijzerwerk voor de keldergaten.

De plattegrond van de gelijkvloerse verdieping is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema waarbij het salon en de eetplaats geflankeerd worden door de vestibule en trappenhuis. Naast de koer bevinden zich een veranda, keuken, wasplaats en toilet.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1913/A/42.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel-Gent.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert – Van de Voorde

  • Is gerelateerd aan
    Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert – Van de Voorde

  • Is gerelateerd aan
    Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert – Van de Voorde

  • Is deel van
    Tentoonstellingslaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert – Van de Voorde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215828 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.