Oorlogsmonument Den Engel

Beschrijving

Gedenkteken "Den Engel", naar ontwerp van beeldhouwer Arthur Dupon. De Nationale Strijdersbond in Lier richtte in 1920 een fonds op voor een monument ter nagedachtenis van de gesneuvelden van 1914-1918. Koningin Elisabeth stond model voor het gelaat van de Nike, godin van de overwinning. Onthuld circa 1927 op de Hoge Brug aan de Vismarkt (een plaats die zwaar te lijden had gehad onder de bombardementen) en sinds 1967 opgesteld op een nieuwe hardstenen onderbouw op het einde van de Begijnhofstraat. Links en rechts drie bronzen plakkaten met opschrift van de namen van gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Het museum van Lier bezit nog 3 maquettes van niet weerhouden ontwerpen.

• Informatie verkregen van Griet Van Opstal, verantwoordelijke Musea en Erfgoed Lier (13 november 2013).

Auteurs: Cappuyns, Toon